TESTE DE DEPISTARE PRECOCE A BOLILOR LA FEMEI

GHID INTERACTIV

 

Prevenirea este cu mult mai buna decat orice cura. De aceea a merge la medic atunci cand suntem sanatosi este o atitudine inteleapta, si nicidecum un moft sau o dovada de prudenta excesiva. De fapt, specialistii din domeniul prevenirii bolilor (U.S. Preventive Services Task Force) au elaborat recomandari foarte exacte in acest sens, pe care vi le prezint in obisnuita de acum maniera interactiva, cu sprijinul Clinicii Mayo din SUA. Ele reprezinta un MINIMUM de teste pe care orice femeie ar trebui sa le efectueze la intervalele recomandate.

 
Introduceti in spatiul de mai jos cifra corespunzatoare anului dvs. de nastere:


 

Testele de screening pe care va trebui sa le efectuati, chiar daca sunteti sanatoasa, includ:
In anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Control stomatologic
Cel putin anual dupa aceea, sau dupa recomandarea dentistului.
In anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Examen oftalmologic
La varsta de 3 ani, tuturor copiilor sanatosi trebuie sa li se efectueze un examen oftalmologic de catre medicul de familie. Examenul trebie repetat la varsta de 4-5 ani. Daca se depisteaza probleme vizuale, copiii sunt trimisi la medicul oftalmolog. 

La adultii fara simptome se recomanda un examen oftalmologic la fiecare  3-5 ani, iar dupa 50 de ani chiar mai frecvent. Solicitati sfatul medicului.

In anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Controlul tensiunii arteriale
Prima verificare a tensiunii arteriale trebuie efectuata la varsta de 10 ani. Dupa varsta de 18 ani verificati-va tensiunea arteriala la fiecare 2 ani, sau dupa sfatul medicului.
In anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Frotiu Papanicolau
Primul frotiu Papanicolau trebuie efectuat la 18 ani SAU dupa inceputul vietii sexuale. Ulterior frotiurile se efectueaza la fiecare 1-3 ani. Dupa 3 frotiuri Papanicolau cu rezultat normal, puteti reduce frecventa testelor (consultandu-va cu medicul dsv.).
In sau dupa anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Verificarea colesterolului sangvin
Primul test se face dupa varsta de 20 de ani, apoi cel putin la fiecare 5 ani, sau dupa recomandarea medicului.
Pana in anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Examen clinic al sanului
Cu ocazia fiecarui consult de rutina dupa varsta de 40 de ani sau dupa recomandarea medicului.
Pana in anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Mamografie
Anual dupa varsta de 50 ani.
Nota: Solicitati sfatul medicului dvs. referitor la oportunitatea mamografiei inainte de varsta de 50 de ani. Multi experti recomanda screeningul anual incepand de la 40 de ani.
In anul ...
Va trebui sa efectuati (sau ar fi trebuit sa efectuati)... Screening colorectal
La fiecare 3-5 ani, in functie de metoda de screening.
Medicul dvs. poate alege sa va recomande mai multe teste sau efectuarea lor mai frecventa, daca:
  • Aveti peste 50 de ani.
  • Aveti unul sau mai multi factori de risc, de ex. prezenta unei anumite boli in familia dvs. sau statusul de fumatoare.
  • Apartineti unui grup la care prevalenta unei anumite boli este mai mare.
  • Dvs. insiva solicitati un anumit test.

Nota: Materialul de fata contine recomandari generale referitoare la testele de rutina pentru depistarea precoce a bolilor pe care orice femeie ar trebui sa le efectueze. Situatia fiecarei persoane este insa diferita, si medicul dvs. va poate recomanda si alte teste, sau efectuarea lor la alte date decat cele indicate mai sus. Va incurajez sa urmati sfatul medicului dvs.

Pe langa efectuarea acestor teste, consultatiile regulate la medicul de familie va dau posibilitatea sa va clarificati eventualele nelamuriri legate de starea dvs. de sanatate. Va doresc succes in alegerea unui medic de familie care sa fie sincer interesat si totodata competent in materie de prevenire a bolilor si educatie sanitara.

Desi nu s-a ajuns la un consens in ce priveste frecventa consultatiilor la medicul de familie pentru adulti, o regula simplu de urmat este sa efectuati 2 consultatii in decada a 2-a de viata, 3 in intervalul 30-39 ani, 4 in intervalul 40-49 ani, 5 in intervalul 50-59 ani, si anual dupa varsta de 60 de ani.

 


Home