Sanatate
ateroscleroza

Riscul tau de diabet

 
sanatate     Home     Boli     Slabire     Login slabire     Forum Slabire
 

 

sanatate.org

Ce risc de diabet aveti?

ATENTIE: Acest calculator nu poate si nu trebuie sa fie folosit ca inlocuitor al sfatului sau consultatiei medicului dvs.

 

Peste 1 milion de români sufera de diabet zaharat de tip II, însa numai jumatoate dintre ei stiu acest lucru.

 

Explicatia acestui fapt este ca diabetul de tip II, numit si diabet de maturitate, se manifesta prin semne si simptome care apar foarte treptat si nu sunt recunoscute decât dupa câtiva ani dupa ce ce boala a debutat. Printre semnele si simptomele diabetului se numara setea intensa, urinarea excesiva, pierderea inexplicabila în greutate, tulburarile tranzitorii de vedere si oboseala sau somnolenta neobisnuite.

 

Daca aveti vreunul dintre aceste simptome, prezentati-va la medic pentru a fi consultat. Cu cat boala este lasata netratata mai mult timp, cu atat riscul dvs. de a suferi complicatii pe termen lung este mai mare. Printre complicatii se numara pierderea vederii, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, insuficienta renala si amputatiile membrelor.

Calculator risc diabet

Greutatea si riscul de diabet

 1. Greutatea mea corporala este egala sau mai mare decât valorile din tabelul alaturat. ('Da' = 5 puncte)

  Da
  Nu

 2. Am sub 65 de ani si fac foarte putina miscare fizica într-o zi obisnuita. ('Da' = 5 puncte)

  Da
  Nu

 3. Am între 45 si 64 de ani . ('Da' = 5 puncte)

  Da
  Nu

 4. Am 65 de ani sau mai mult . ('Da' = 9 puncte)

  Da
  Nu

 5. Sunt femeie si am nascut un copil cu mai mult de 4 kg la nastere . ('Da' = 1 punct)

  Da
  Nu

 6. Am o sora sau un frate care sufera de diabet . ('Da' = 1 punct)

  Da
  Nu

 7. Am un parinte care sufera de diabet . ('Da' = 1 punct)

  Da
  Nu

Inaltime*
(in cm)
Greutate (kg)**
Femei      Barbati
145 61
147 62
150 63
152 65
155 66 71
157 68 68
160 70 73
162 71 75
165 73 76
168 74 78
170 76 79
172 78 81
175 79 82
178 80 84
180 82 86
183 88
185
90
188 92
190
95
* fara încaltaminte
** persoana de constitutie medie fara îmbracaminte

Scor: 0 - 9

Scorul meu:

Scor: 10 sau peste

Dupa toate probabilitatile, riscul dvs. de a avea diabet acum sau în viitorul apropiat este mic. Nu uitati însa ca în viitor lucrurile se pot schimba. De aceea va sfatuim sa adoptati un program regulat de exercitii fizice si sa va pastrati greutatea corporala în limite normale pentru ca aceasta va ajuta mult la prevenirea diabetului. Aveti un risc crescut de diabet. Discutati rezultatele acestui test cu medicul dvs. de familie cu prima ocazie si sugerati-i sa va recomande efectuarea unor analize de depistare a diabetului (glicemie etc.).

Cat de precisa este estimarea riscului?

Cum poate cineva sti daca are diabet în situatia în care nu prezinta nici un simptom? Masurarea nivelului glucozei în sânge este singura modalitate de a afla cu certitudine. Testul de pe aceasta pagina - adaptat dupa recomandarileAsociatiei americane de diabetologie va ajuta sa vedeti daca ar trebui sa va faceti acest test.

 

Testul ia în studiu factorii de risc care pot duce la aparitia diabetului. Daca rezultatul arata ca aveti un risc crescut, cel mai bun lucru este sa va prezentati la medic pentru a va face testele de sange, chiar daca nu aveti nici un simptom sugestiv de diabet.

 
Pentru mai multe informatii despre diabet, va invitam sa vizitati pagina noastra consacrata diabetului.  
Dr Gily Ionescu

 

Warning: include(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /volume1/web/sanatate/teste/diabet_scor.php on line 721 Warning: include(http://www.sanatate.org/copyright.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /volume1/web/sanatate/teste/diabet_scor.php on line 721 Warning: include(): Failed opening 'http://www.sanatate.org/copyright.php' for inclusion (include_path='.') in /volume1/web/sanatate/teste/diabet_scor.php on line 721