Sanatate
depresia

Depresie - Autoevaluare

 
sanatate     Home     Boli     Slabire     Login slabire     Forum Slabire
 

 

 

sanatate.org

Suferi de depresie?

Ce este depresia?

Depresia este o problema de sanatate frecventa care ne afecteaza, într-o masura mai mare sau mai mica, pe toti, cel putin o data în viata. Ea ocupa locul doi pe lista celor mai des întâlnite afectiuni medicale, fiind depasita doar de hipertensiunea arteriala. Se estimeaza ca cel putin unul din 10 pacienti care se prezinta la medic sufera de depresie. Din nefericire, majoriteatea cazurilor trec neobservate si raman netratate.
Detalii ...

ATENTIE: Acest test nu poate si nu trebuie sa fie folosit ca inlocuitor al sfatului sau consultatiei medicului dvs.

 

Instrucțiuni

Bifați toate enunțurile de mai jos care descriu cel mai bine felul în care v-ați simțit recent.

 

În ultimele două săptămâni ați fost adesea (aproape zilnic) deranjat de . . .

 

Da      Nu  
   1. Descurajare, depresie sau disperare?
   2. Pierderea interesului sau plăcerii pentru activități pe care altădată le făceați cu plăcere?
   3. O schimbare neintenționată, semnificativă a greutății sau poftei de mâncare (în sensul scăderii sau creșterii apetitului)?
   4. Tulburări de somn, fie în minus, fie în plus?
   5. Senzații de neliniște, iritabilitate sau letargie?
   6. Lipsă de energie sau oboseală?
   7. Simțăminte de pierdere a valorii de sine sau vinovăție?
   8. Dificultăți de concentrare sau gândire?
   9. Gânduri obsesive de moarte sau sinucidere?

 

10. Au fost simțămintele tale din ultima lună atât de intense încât să te deranjeze în mod deosebit, sau să-ți afecteze capacitatea de a funcționa normal pe plan social sau la locul de muncă (ori la școală)?
     Da
     Nu

 

Dati click pe butonul de mai jos pentru a estima riscul dvs. de depresie.

 

 

Scorul dvs este de:     simptome de depresie (dintr-un total de maximum 9).

 

Interpretarea rezultatelor

 

Dacă ați bifat cinci sau mai multe din cele nouă enunțuri de mai sus, și ați bifat răspunsul "Da" la întrebarea nr. 10, este foarte probabil că suferiți de depresie. Adresați-vă medicului dvs. pentru o evaluare mai temeinică și pentru un tratament individualizat.

 

Dacă ați bifat mai mult de unul dar mai puțin de cinci dintre enunțurile de la numerele 1-9, și ați bifat răspunsul "Da" la întrebarea 10, este posibil să suferiți de o formă ușoară de depresie. Adresați-vă medicului de familie pentru evaluare și tratament.

 

Dacă ați bifat numai unul sau nici unul din cele nouă enunțuri de mai sus sau ați bifat răspunsul "Nu" la întrebarea nr. 10, probabil că nu suferiți de depresie. Dacă aveți însă nevoie de alte informații sau clarificări, vă puteți adresa medicului de familie pentru o evaluare și recomandări individualizate.

 

Bibliografie

 

1. Mary Whooley, MD, Gregory Simon, MD, MPH, Managing Depression in Medical Outpatients, New England Journal of Medicine ; 343(26):1942-50, Dec. 28, 2000
2. JAMA Patient Page -- Depression, JAMA 2000;284(12):1606

 

© 2001-2004 PrevMedix, LLC.  Autor: Don Hall, DrPH, CHES.  Folosit cu permisiunea autorului.
Traducere și adaptare: Dr. Gily Ionescu

 

Warning: include(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /volume1/web/sanatate/teste/depresie_test.php on line 298 Warning: include(http://www.sanatate.org/copyright.php): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /volume1/web/sanatate/teste/depresie_test.php on line 298 Warning: include(): Failed opening 'http://www.sanatate.org/copyright.php' for inclusion (include_path='.') in /volume1/web/sanatate/teste/depresie_test.php on line 298