ALCOOLUL MODIFICA GENELE

DIN CREIER

 

Folosind o tehnologie de studiere a materialului genetic (ADN) de ultima ora, un grup de specialisti din Texas au descoperit ca abuzul de alcool poate altera unele gene din creier. Rezultatele studiului lor au aparut în numarul din decembrie 2000 al revistei "Alcoolismul - studii clinice si experimentale" .

Din cele peste 4.000 de gene provenite din tesutul cerebral pe care le-au studiat, aproximativ 4% difereau cu cel putin 40% la alcoolici fata de nealcoolici. "Dupa cum un virus de computer poate modifica secvente de program sau anumite functii ale computerului, tot asa consumul cronic de alcool, potrivit datelor obtinute de noi, poate schimba programarea moleculara si circuitele neuronale din cortexul frontal" - a declarat conducatorul studiului, dr. R. Adron Harris, de la Universitatea din Texas, Austin, SUA.

Majoritatea genelor modificate sunt legate de sinteza si functiile substantei albe din creier, numita mielina. Întrucât rolul principal al mielinei este de a forma o teaca izolanta în jurul celulelor creierului si a prelungirilor lor, aceste alterari genetice ar putea ajuta la întelegerea constatarii mai vechi ca alcoolicii au un risc mai mare de a suferi de boli în care mielina este distrusa, spun aceiasi specialisti.

Dr. Adron Harris si colegii sai au folosit o tehnologie speciala, numita microetalare , care permite cercetatorilor sa examineze o data, pe o singura lama de microscop, mii de gene. Aceasta tehnica a usurat mult identificarea genelor modificate. În studiul citat s-au folosit doua tehnici diferite de microetalare pentru a compara genele provenite dintr-o regiune a creierului numita cortexul frontal superior, provenite de la 10 alcoolici si 10 persoane care nu foloseau alcool.

Sticla alcool Creier

"Studiul acesta este începutul dezvaluirii modificarilor nedorite care au loc în creier în urma expunerii cronice la alcool", a declarat dr. Adron Harris.

Sa mai retinem ca lobul frontal, si în special regiunile lui superioare, care au fost cele mai afectate de consumul de alcool, poate fi considerat zona cea mai nobila din creier, întrucât aici îsi au sediul functii cerebrale cum ar fi judecata, discernamântul, vointa si viata spirituala.

Iata ca sfatul înteleptului Solomon capata un sens foarte propriu:

"Vinul este batjocoritor, bauturile tari sunt galagioase; oricine se îmbata cu ele nu este întelept " (nici nu mai are cum sa fie…) - Proverbele lui Solomon, cap. 20, v. 1.

 


Home