Preeclampsia - prevenire Eclampsia - prevenire cum sa previi preeclampsia
Preeclampsia - prevenire
 Versiuni: Romanian   English

Sanatate prin email

Adresa ta email:

Delivered by FeedBurner


Cancerul de san - cauze noi

Cancerul mamar afecteaza 1 din 8 femei.
Iti recomand un articol referitor la cauze noi ale cancerului mamar.


Preeclampsia si eclampsia - prevenire

Pastrarea sanatatii in cursul graviditatii si evitarea nasterii premature este dorinta oricarei femei insarcinate. Preeclampsia poate zadarnici aceasta speranta. Este vorba de o veritabila boala a gravidei, care se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale, dureri de cap, edeme la nivelul picioarelor si pierderea de proteine prin urina. Daca nu este depistata si tratata rapid si corect, ea capata dimensiuni tragice, amenintand viata gravidei si impunand nasterea prematura.


Poate fi preeclampsia prevenita?

Preeclampsia este de altfel una din cauzele nașterii premature, cauzând anual între 50.000 și 75.000 de decese în rândul gravidelor din lumea întreagă.1

Măsurile preventive au două aspecte. Mai întâi, gravida trebuie să respecte calendarul examenelor și controalelor medicale din cursul sarcinii. De asemenea, este important ca ea să cunoască simptomele de alarmă și să se adreseze medicului de îndată ce acestea apar. Cuonașterea simptomelor și a factorilor de risc poate fi deci extrem de utilă. Iată o listă cu cei mai importanți factori de risc cunoscuți: A doua linie de apărare este prevenția primară. Pentru ca sarcina să fie normală, toate cele de mai jos sunt importante, cu atât mai mult cu cât aveți unul sau mai mulți din factorii de risc de mai sus. Studii recente2 au explorat posibilitatea existenței unui mecanism molecular care ar sta la baza preeclampsiei. Astfel, se pare că este vorba de o scădere a disponibilului de oxid nitric (NO), o substanță din sânge care ajută arterele să se relaxeze, permițând creștrea fluxului sangvin arterial și reducerea tensiunii arteriale. Studiile arată că femeile care suferă de preeclampsie au niveluri mai mari dintr-o formă de oxid nitric care este legată de albumină, o proteină din sânge, stare în care se pare că nu poate fi eliberat corespunzător pentru a relaxa arterele.

Vitamina C este esențială pentru eliberarea oxidului nitric și funcționarea lui adecvată. Cercetătorii speculează că deficitul de vitamina C (asociat frecvent cu preeclampsie) poate fi un factor contributor. Nivelurile reduse de vitamina C pot duce la scăderea disponibilului de oxid nitric din sistemul circulator, cauzând astfel vasocontricția și vasospasmul asociate cu simptomele tipice ale preeclampsiei și edemului. Precursorul din care se formează oxidul nitric este arginina, un aminoacid prezent în cantități importante în nuci. Consumul de nuci s-a dovedit a fi capabil să reducă riscul de infarct miocardic, dar ar putea fi util și pentru îmbunătățirea circulației generale și pentru facilitarea relaxării arterelor.

Aceasta ilustrează foarte bine una din căile prin care alimentația sănătoasă și stilul de viață corect pot ajuta la prevenirea unor probleme grave și pot crește șansele unei sarcini normale și a unei nașteri la termen, fără incidente.

Bibliografie:Dr Gily Ionescu