Paradoxul francez Paradoxul francez - Efectele alcoolului asupra sanatatii Vinul si sanatatea
Paradoxul francez
 Versiuni: Romanian   English

Sanatate prin email

Adresa ta email:

Delivered by FeedBurner


Fumatul ucide

Tutunul, sub orice forma, ucide.
Citeste aici cum.


Paradoxul francez

De mai bine de un deceniu, lumea se întreabă cum se face că francezii mănâncă ce vor şi totuşi suferă mai putin din cauza bolior de inimă.


Efectele alcoolului asupra sanatatii

Se ştie de mai mult timp că ingestia unor cantităti mari de grăsimi saturate, de origine animală, se asociază cu creşterea incidentei bolilor de inimă. Această corelatie se remarcă peste tot în lume, cu exceptia anumitor regiuni din Franta. Astfel, francezii din regiunea Toulouse, de exemplu, mănâncă după plăcere unt, smântână, produse de patiserie, brânzeturi grase, carne şi alte alimente bogate în grăsimi saturate, fără ca aceasta să conducă la o creştere riscului de boli de inimă şi obezitate comparabilă cu cea evidentiată în rândul americanilor sau al altor populatii occidentale. Francezii consumă de trei ori mai multe grăsimi saturate decât americanii, însă au doar o treime din mortalitatea prin boli cardiace a acestora.

Această discrepantă a fost numită "paradoxul francez".

Cercetătorii au căutat imediat explicatii. Aici este bine să vă opriti putin din lectură şi să vă puneti în pielea acestor cercetători. Unde ati fi căutat explicatia? De unde ati fi început investigatia? Ce strategie de explicare a paradoxului ati fi ales? Vă las câteva clipe să vă răspuneti, apoi puteti continua.

Cei mai multi cercetători au ales o strategie de lămurire a paradoxului care ar putea fi rezumată astfel: există ceva în stilul de viată al francezilor care îi protejează de efectele devastatoare ale grăsimilor animale şi colesterolului, iar noi am aflat că acel cevaeste...

În loc de concluzie

Probabil că, după citirea celor de mai sus, v-ati dat seama că munca de cercetător nu este chiar aşa de uşorară. Aşa este. Cercetătorii mai greşesc şi ei, uneori, plecând de la presupuneri greşite, sau trăgând concluzii eronate. De aceea, în final, consider oportune câteva sugestii: Dr Gily Ionescu