Dieta in diabet dieta pentru diabetul zaharat dieta pentru controlul diabetului
Dieta in Diabet
 Versiuni: Romanian   English

Sanatate prin email

Adresa ta email:

Delivered by FeedBurner


Dieta in diabet

Ai diabet? Nu stii ce si cat sa mananci? Articolul de pe aceasta pagina iti ofera sugestii practice si fundamentate stiintific!


Dieta pentru tratamentul diabetului zaharat

Dietele recomandate pentru controlul diabetului zaharat au variat de-a lungul timpului - de la diete care eliminau complet orice forma de zahar si glucide pana la dieta care par sa nu tina cont de nici o regula. O simpla cautare pe internet are sanse mari sa creeze confuzie prin varietatea si diferentele de opinii in aceasta privinta. Va ofer mai jos una din cele mai autoritare si echilibrate recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet.


Am diabet - ce să mănânc?

Cuprins:

     Poate fi diabetul ținut sub control?

 

Desigur. Concentrația zahărului în sânge (cunoscută și sub numele de glicemie ) poate fi menținută în limite normale chiar și de către cei care au fost diagnosticați cu diabet de tip II dacă aceștia se hrănesc sănătos, fac suficientă mișcare fizică și își păstrează greutatea corporală cât mai aproape de ideal.

 


Alimentație sănătoasă
+
Exercițiu fizic
= Controlul diabetului
De asemenea, greutatea normală ajută mult la normalizarea grăsimilor din sânge și la scăderea tensiunii arteriale.

Unii dintre diabetici trebuie să folosească și medicamente pentru a-și normaliza glicemia.

 

    Dieta cea mai sănătoasă pentru diabetici

 

Folosirea piramidei alimentației sănătoase te ajută să consumi o varietate de alimente sănătoase. Atunci când consumi o varietate de alimente, organismul obține toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie.

piramida alimentatiei in diabet

ATENȚIE! Aceasta este o varianta a piramidei alimentației care include carne. Este preferabil sa renunțați la acest aliment, întrucât carnea nu este indispensabila unei alimentații sănătoase; dimpotrivă, ea conține numeroase substanțe dăunătoare sănătății. Vă recomand să studiați o variantă vegetariană a piramidei . (N. tr.)

 

Consumați alimente diferite din fiecare grupă în fiecare zi. Studiați exemplul de mai jos pentru a vedea cum se poate realiza acest lucru.

 

Ziua 1 Ziua 2
Fructe: măr
portocală
pară
banana
Verdeturi: varza salata
fasole verde

 

    Cereale și amidonoase

 

Cerealele și amidonoasele sunt o categorie de alimente în care se includ pâinea, cerealele pentru micul dejun, pastele fainoase, cartofii și alte legume cu conținut crescut de amidon. Consumați amidonoase la fiecare masă. Unii oameni vă vor spune că nu e bine să mâncați prea mult din astfel de alimente, dar acest sfat nu mai este corect. Consumul de alimente bogate în amidon s-a dovedit a fi sănătos pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care suferă de diabet.

Cereale si amidonoase: 6-11 portii

 

Numărul de porții pe care le poți consuma în fiecare zi depinde de

 

Amidonoasele oferă organismului energie, vitamine, minerale, precum și fibre.
Atenție! Cerealele integrale sunt mai sănătoase pentru că ele conțin mai multe vitamine, minerale si fibre. Fibrele combat constipația si contribuie la sănătatea intestinelor.

 

Cât este o porție de amidonoase? 1 Porție:

2 Porții:

3 Porții:

Poți consuma una, doua sau trei porții de alimente amidonoase la un prânz. Dacă folosești mai mult decât o singură porție la o masă, poți opta între a mânca mai multe tipuri de alimente amidonoase sau mai multe porții din același aliment.

 

Cum să cumperi, să gătești și să consumi alimente amidonoase cât mai sănătoase?

 

    Verdețuri

 

Verdețurile sunt alimente sănătoase pentru toți, inclusiv pentru diabetici. Consumați în fiecare zi verdețuri și legume crude și gătite. Ele vă oferă vitamine, minerale și fibre, cu foarte puține calorii.

Verdeturi: 3-5 portii

Numărul de porții pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi depinde de

 

Cât de mult este o porție de verdețuri?

1 Portie:

2 Portii:

verdeturi pentru diabet

3 Portii:

Poți mânca una, două sau trei porții de verdeturi la o masă. Dacă consumi mai mult decât o porție la o masă, poți opta între a consuma tipuri diferite de verdețuri sau a servi două sau trei porții din acelați tip de verdețuri.

 

Cum să cumperi, să gătești și să consumi verdețuri cât mai sănătoase?

Consumați verdețuri și legume crude sau gătite cu puțină sau fără grăsime adăugată. Da, este posibil ca verdețurile să fie gătite și consumate fără nici un pic de grăsime!

Dacă folosiți o cantitate mică de grăsime, alegeți ulei de măsline, de floarea soarelui sau margarină de consistență moale (la tub) în loc de carne grasă, unt, slănină sau dresuri grase.

 

    Fructe

 

Fructele sunt sănătoase pentru toată lumea, inclusiv pentru diabetici. Fructele ne dau energie, vitamine, minerale și fibre.

Fructe 2-4 porții
Numărul de porții pe care trebuie să le consumi zilnic depinde de

 

Cât este o porție de fructe?

1 Portie:

2 Portii:

Poți să consumi una sau două porții de fructe la o masă. Dacă mănânci mai mult decât o porție la o masă, alege tipuri diferite de fructe sau consumă două porții din același fruct.

 

Cum ar trebui să mănânc fructele?

Poți mânca fructele în stare crudă, sub formă de suc fără adaus de zahăr sau conservate în sirop propriu ori prin uscare.

 

    Lapte și iaurt

 

Laptele și iaurtul degresate sau parțial degresate sunt sănătoase pentru toată lumea, inclusiv pentru diabetici. Laptele și iaurtul ne oferă energie, proteine, calciu, vitamina A și alte vitamine și minerale.

Beți zilnic lapte degresat (smântânit) sau parțial degresat (1%). Folosiți iaurt degresat sau parțial degresat. Acestea conțin mai puține grăsimi totale, saturate și colesterol.

Lapte si iaurt: 2-3 porții

Numărul de porții pe care trebuie să le consumi în fiecare zi depinde de

Notă: Dacă sunteți o femeie însărcinată sau alăptați, consumați patru sau cinci porții de lapte sau iaurt în fiecare zi.

 

Cât este o porție de lapte și iaurt?

1 Portie:

    Proteine și alimente proteice

 

Alimentele proteice sunt carnea, ouăle, brânza, peștele, leguminoasele uscate (fasole, soia etc.) și tofu. Consumați cantități mici din aceste alimente în fiecare zi.

 

ATENȚIE! Aceasta este o varianta a piramidei alimentației care include carne. Este preferabil sa renunțați la acest aliment, întrucât carnea nu este indispensabila unei alimentații sănătoase; dimpotrivă, ea conține numeroase substanțe dăunătoare sănătății. Vă recomand să studiați o variantă vegetariană a piramidei . (N. tr.)

 

Alimentele proteice sunt utile organismului pentru a clădi țesuturi și mușchi. De asemenea, ele furnizează vitamine și minerale.

Alimente proteice: 2-3 porții

Numărul de porții pe care trebuie să le consumi în fiecare zi depinde de

 

Cât este o porție de alimente proteice

1 Portie:

ATENȚIE! Mărimea porției pe care o consumați acum s-ar putea să fie prea mare!

O porție trebuie să nu depășească 60-90 g după gătire, adică o bucată de dimensiunea unui pachet de cărți de joc.

 

Cum să cumperi, să gătești și să consumi alimente proteice cât mai sănătoase?

 

    Grăsimi și uleiuri

 

Grăsimile și uleiurile se găsesc în vârful piramidei. Aceasta ne spune că trebuie să le consumăm numai în cantități mici, întrucât conțin foarte multe calorii. Unele grăsimi conțin și grasimi saturate și colesterol care sunt dăunătoare sănătății.

Grăsimea poate proveni și din alte alimente, cum este carnea și unele produse lactate.

Alimentele bogate în grăsimi sunt ispititoare. Dar păstrarea consumului acestor alimente la valori scăzute vă ajută să scăpați de kilogramele în plus, să vă readuceți la normal zahărul și grăsimile din sânge și să scădeți valorile tensiunii arteriale.

Grasimi si uleiuri: cantități mici

Cât este o porție de grăsimi sau ulei

1 Portie:

2 Portii:

Mesele pe care le consumi pot include una sau doua porții de grasime.

 

    Dulciuri

 

Dulciurile se găsesc tot în vârful piramidei. Aceasta ne spune că trebuie să le consumăm în cantități mici și rar.

 

Dulciurile concentrate conțin calorii foarte multe dar nu și alte substanțe nutritive. Unele dulciuri - cum ar fi prăjiturile, plăcintele, și produsele de cofetărie - conțin și cantități apreciabile de grăsime. De asemenea, ele pot

 

Dulciurile sunt foarte ispititoare. Dar dacă le veți consuma dar în cantități mici, veți reuși să eliminați kilogramele în plus, să vă mențineți glicemia și grăsimile din sânge sub control și să scădeți valorile tensiunii arteriale.

Dulciuri: cantități mici

Cât este o porție de dulciuri?

1 Portie:

Din când în când puteți mânca câte o porție de dulciuri. Oricum, este bine să discutați cu medicul dvs. în legătură cu acest subiect.

 

Cum pot să-mi satisfac dorința de dulce?

 

Consumați din când în când câte o porție de înghețată degresată, preparată în casă, iaurt sau un shake din fructe dulci.

 

Nu uitați că și alimentele degresate sau cu conținut redus de zahăr conțin calorii. Includeți-le în planul dvs. alimentar.

 

    Piramida alimentației sănătoase

piramida alimentatiei in diabet

 

    Nu uita!

 

Dacă dorești să te hrănești sănătos,

Notă: Acest articol este tradus și adaptat după What I need to know about Eating and Diabetes oferit de National Diabetes Information Clearinghouse (NDIC) , un departament al Institutului național de diabet și boli digestive și renale (NIDDK) din SUA.

Dr Gily Ionescu