Sanatate
diabet zaharat

Diabet Zaharat

 
sanatate     Home     Boli     Slabire     Login slabire     Forum Slabire
 

 

 

Riscul tau de diabet

Vrei sa stii daca ai un risc crescut de diabet?
Calculeaza-ti riscul!

 

 

Dieta in diabet

Ai diabet si nu stii ce sa mananci?
Clic aici!

 

 

 

diabet zaharat

DIABETUL ZAHARAT - SOLUTII

 

La sfârsitul anului 1997 în România existau 575.000 persoane bolnave de diabet aflate în evidenta centrelor specializate. Se estimeaza ca numarul celor cu diabet nediagnosticat sau latent este si mai mare, astfel încât aproximativ un milion de români se confrunta cu aceasta maladie de temut.

 

Ce este diabetul?
Cum se manifesta diabetul?
Tipuri de diabet
Care este evolutia diabetului?
Dieta
Exercitiul fizic

 

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica în care nivelul glucozei ("zaharului") din sânge ( glicemia ) creste peste normal. Excesul de glucoza în sânge este daunator sanatatii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea patrunde în celule unde este folosita drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. În ambele situatii nivelul glucozei din sânge depaseste valorile normale.

  Normal Diabet latent Diabet
Glicemia pe nemâncate 70-110 mg/dl >111 si < 126 mg/dl Peste 126 mg/dl
Glicemia provocata (la 2 ore dupa ingestia a 75 g glucoza) < 140 mg/dl >140 si < 200 mg/dl Peste 200 mg/dl
Simptome de diabet

 

Cum se manifesta diabetul?

Înapoi

 

Semnele si simptomele diabetului sunt:

 • sete exagerata
 • urinare frecventa
 • foame sau oboseala exagerata
 • scadere fara motiv în greutate
 • vindecare lenta a ranilor
 • piele uscata, cu senzatie de mâncarime
 • pierderea sensibilitatii la nivelul extremitatii picioarelor
 • slabirea vederii

Tipuri de diabet

Înapoi

 

Exista mai multe tipuri de diabet, dintre care doua sunt mai raspândite:

 1. Diabetul de tip I , juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii sau tineri. Este considerat o boala auto-imuna, în care sistemul imun ataca celulele producatoare de insulina din pancreas si acesta nu mai poate fabrica suficienta insulina. Acesti bolnavi au adesea nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii.

   

 2. Diabetul de tip II , de maturitate sau non-insulino-dependent. Acesta apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani si reprezinta cea mai raspândita forma de diabet (90-95% din total). La acesti bolnavi, pancreasul produce insulina, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sânge ( hiperglicemia ). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit ca este vorba de o rezistenta a celulelor la actiunea insulinei provocata de consumul excesiv de grasimi animale.

N.B. Pentru a afla daca sunteti supraponderal, calculati-va indicele de masa corporala (IMC) dupa formula: IMC = G(kg)/I(m)2.
Un rezultat peste 25 indica prezenta supraponderalitatii, iar peste 30 a obezitatii.

 

Care este evolutia diabetului?

Înapoi

 

Dupa un numar de ani, diabetul poate produce complicatii grave la nivelul:

 • ochilor (retinopatia diabetica) - vezi fig.
 • rinichilor (nefropatia diabetica)
 • nervilor (neuropatia diabetica)
 • vaselor de sânge (ateroscleroza accelerata)
 • gingiilor, dintilor, organelor genitale, etc.

Fund de ochi normal          Fund de ochi cu retinopatie diabetica
De asemenea, exista riscul scaderii bruste a nivelului glucozei din sânge ( hipoglicemie ) sau cresterii ei ( hiperglicemie ), cu coma si risc de deces.

Din aceste motive este esentiala mentinerea sub control a diabetului. Aceasta presupune urmatoarele obiective:

 1. controlul glicemiei
 2. controlul grasimilor sangvine
 3. controlul greutatii corporale
 4. scaderea riscului complicatiilor
  • vasculare (ateroscleroza, hipertensiunea)
  • oculare
  • renale
  • nervoase

 

Solutia

Dieta
si exercitiul fizic sunt cheia realizarii obiectivelor de mai sus. În plus, persoanele care sufera de diabet de tip I si unii din cei cu diabet de tip II necesita administrare de insulina sau alte medicamente care scad nivelul sangvin al glucozei. Din acest motiv, va recomandam sa apelati la sfatul medicului specialist pentru a stabili schema terapeutica cea mai eficienta pentru cazul dvs.

Dieta

Înapoi

 

Daca pâna recent se recomanda diabeticilor o dieta bogata în grasimi si proteine animale (carne, oua, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astazi recomandarile s-au schimbat radical din cauza ca aceasta dieta, desi reuseste sa mentina nivelul glucozei sangvine sub control, accelereaza aparitia complicatiilor si ucide pacientul înainte de vreme.

Asociatia americana de diabet recomanda adoptarea unei diete care sa respecte principiile piramidei alimentatiei sanatoase. - vezi figura!

În principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din sânge si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.

 

Piramida alimentatiei sanatoase

 

Exercitiul fizic

Înapoi

 

Acesta este cel de-al doilea pilon esential al tratamentului diabetului. Se porneste de la nivelul la care se afla pacientul si se creste treptat, pâna se ajunge la minimum 5 sesiuni/saptamâna. Exercitiul cuprinde o perioada de încalzire de 10 minute (mers pe jos lent, de ex.), urmata de exercitii de întindere a muschilor scheletici înca 10 minute. Urmeaza exercitiul fizic propriu-zis, care poate fi mers pe jos în pas vioi, alergat, ciclism, înot, etc., si care dureaza în medie 30 minute. Se va încheia întotdeauna cu o sesiune de "racire" a muschilor, asemanatoare încalzirii. Înainte cu 2 ore de exercitiu si pe parcursul lui se vor consuma cantitati generoase de apa pentru a compensa pierderile prin transpiratie. Se va acorda o atentie deosebita calitatii încaltamintei de sport si îngrijirii piciorului, având în vedere riscul de complicatii.

Picior diabetic
Picior diabetic

 

Exercitiul fizic are o serie de efecte benefice pentru diabetic: creste sensibilitatea celulara la insulina, ceea ce conduce la un mai bun control al glicemiei, previne aparitia complicatiilor cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala), scade nivelul grasimilor sangvine, ajuta la pierderea excesului ponderal, etc.

 

 

Copyright © 2001-2004 sanatate.org Toate drepturile rezervate.