Sanatate
depresia

Depresia

 
sanatate     Home     Boli     Slabire     Login slabire     Forum Slabire
 

 

 

Suferi de depresie?

Diagnosticul de depresie nu este usor de stabilit, si oricum este de competenta medicului. Exista insa indicii care, atunci cand sunt prezente, fac acest diagnostic foarte probabil. Doriti o auto-evaluare a riscului de depresie?
Clic aici

 

 

Sanatate prin email

Adresa ta email:

Delivered by FeedBurner


 

depresia

Depresia

 

Dimensiunile problemei

 

Depresia este o problemă de sănătate frecventă care ne afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, pe toți, cel puțin o dată în viață. Ea ocupă locul doi pe lista celor mai des întâlnite afecțiuni medicale, fiind depășită doar de hipertensiunea arterială. Se estimează că cel puțin unul din 10 pacienți care se prezintă la medic suferă de depresie. Din nefericire, majoriteatea cazurilor trec neobservate.1

 

Dacă depresia durează prea mult sau capătă o formă severă (numită depresie majoră ), efectele ei pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient. Ea poate provoca tulburări ale proceselor fiziologice normale - hrănirea, somnul, nivelul de activitate fizică, capacitatea de concentrare și de realizare a diferitelor sarcini. Dacă nu este eliminată, ea poate duce la pierderea productivității, declin funcțional și creșterea mortalității.

 

Potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, depresia și alte probleme de sănătate mintală constituie cauza principală de reducere a timpului de lucru, pe plan mondial. În S.U.A., depresia este o cauză majoră de invaliditate, fiind depășită doar de bolile cardio-vasculare.

 

Cauze

 

Depresia poate fi provocată de o varietate de cauze:
 • Predispoziția genetică
 • Transformări hormonale și biochimice în interiorul organismului
 • Stres în exces, conflicte și abuzuri
 • Pierderea cuiva drag, izolare, traume emoționale
 • Boală, durere, probleme neurologice

 

Recunoașterea depresiei

 

Cele două întrebări de mai jos vă oferă o modalitate rapidă de a afla dacă depresia este prezentă în viața dvs.

 

 1. Ați fost deranjat adesea, pe parcursul ultimei luni, de simțăminte de tristețe, disperare sau descurajare?
  Da
  Nu

   

 2. Ați fost deranjat, în ultima lună, de pierderea interesului sau plăcerii față de activitățile obișnuite?  
  Da
  Nu

 

 

Dacă ați răspuns "Nu" la ambele întrebări, probabil că depresia nu reprezinta o amenintare pentru dvs. in prezent.  
Dacă ați răspuns "Da" la oricare din întrebări, vă recomandăm să efectuați testul "Depresia - Auto-evaluare " pentru a afla mai multe informații.

 

Tratament

 

Vestea bună este că depresia poate fi tratată. Din nefericire însă, foarte mulți oameni ignoră simptomele acetei boli și ezită să caute ajutor. Dacă crezi că suferi de depresie, adresează-te medicului de familie și acesta te va ajuta să găsești un tratament adecvat.

 

Cele mai obisnuite tratamente sunt:
 • Medicamente care ajută la corectarea dezechilibrelor chimice din creier
 • Consilierea efectuată de un specialist psiholog, psihiatru sau neurolog
 • Tratament medicamentos plus consiliere și ajutarea pacientului să facă față problemelor și crizelor vieții, dependenței de alcool/droguri și altor probleme care se asociază adeseori cu depresia.

 

Abordări complementare1,2

 

 • Unele cărți  îi ajută pe paciență să înțeleagă mai bine și să incorporeze armonios elementele sănătății mintale în viața lor. Biblia, studiată în profunzime, este extrem de utilă în acest sens.
 • Grupele și cercurile de suport  conduse de specialiști competenți în managementul depresiei pot fi foarte utile și eficiente.
 • Identificarea gândurilor exagerat de negative sau de auto-critice  și dezvoltarea unor atitudini mai realiste, de acceptare de sine.
 • Fărâmițarea problemelor copleșitoare din prezent în componente mai mici  și identificarea unor pași concreți de soluționare a lor. Cereți ajutor de la alți membri ai familiei, medic, consilier, preot sau pastor.
 • Activitatea fizică regulată,  cum ar fi mersul pe jos în pas vioi timp de 30-45 de minute zilnic.  S-a demonstrat, prin numeroase studii, că activitatea fizică regulată este eficientă în prevenirea și tratamentul depresiei.
 • Programați activități  plăcute, antrenante în fiecare zi. Căutați modalități de a colora existența și de a vă bucura de plăcerile curate ale vieții.
 • Unele plante medicinale  cum ar fi Hypericum perforatum sau sunătoarea par să aibă un efect semnificativ împotriva formelor medii de depresie.

 

Bibliografie

 

1. MA Whooley, GE Simon, Managing Depression in Medical Outpatients, New Engl. Jour. of Med 2000;  343(26):1942-50
2.  JAMA Patient Page, Depression, JAMA  2000;284(12):1606

 

Top

 

© 2001 PrevMedix, LLC.  Autor: Don Hall, DrPH, CHES.  Folosit cu permisiunea autorului.
Traducere și adaptare: Dr. Gily Ionescu

 

Copyright © 1998-2010 Sanatate.org. Toate drepturile rezervate.